Lainaa.com

Metallityöt,Piirtäminen,Promarkerit,Punonta

Metallipainotteista

19.04.2013, Krista

Hellurei jälleen ja terveisiä Kankaanpäästä! Tulin luokkakaverini kyydillä tuossa reilu tunti sitten kotiin ja mitäpä muutakaan aloin tehdä, kuin siirtää kuvia koneelle ja miettimään seuraavaa blogikirjoitusta.

Tällä viikolla oli maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona metallitöitä, eilen torstaina punontaa ja tänään ryhmänohjaajan tunti. Joten aika metallipainotteinen viikko on ollut.

Maanantaina meillä oli metalliopen sijaisena meidän nahkatyöope ja hänen johdollaan suunnittelimme ja teimme metallivalumuotit. Muovailumassan tyyppisestä harmaasta mössöstä tehtiin malline ja sen jälkeen mallineen päälle kaadettiin kipsimössöä. Tosi ”selkeästi” kerrottu, mutta kun en yksinkertaisesti muista mikä sen harmaan mössön nimi on ja mitä siihen kipsin sekaan laitettiin, muuta kuin vettä. En sitten muistiinpanoja viittiny asiasta tehdä, hyvä minä!

Tää on siis siitä harmaasta mössöstä tehty malline.

Kipsijauhetta ja sitä toista jauhetta sekotettiin veteen.

Mallineet muotissa. Vasemman puoleinen on kämppikseni. Muotti on vanha jätskipurnukka. Mallineet on sivelty vesi-Fairy-seoksella.

Kämppis kaataa kipsimössöä mallineiden päälle.

Siellä ovat. Pari päivää kestää kuivua.

Tiistaina - vielä kun kipsi oli kosteaa - erotettiin palat toisistaan.

Kämppis taisi keskiviikkona tai joku päivä jo irroittaa oman mallineensa, mulla risti jäi vielä paikalleen, kun jotenkin tuntui, että kipsi oli vielä kosteaa. Aloin tiistaina jatkaa kenkätelineeni tekoa ja sehän tarkoitti hitsauspuuhia. Voi vehnä, että se hitsaus tuntu aluks jännittävän niin maan perusteellisesti, että oisin halunnut karata metallityöluokasta ihan johonkin muualle.

Kenkätelineen päädyt hitsattu!

Seuraava vaihe olikin väliritilöiden hitsaus. Ei kovin helppoa ollut saada suoraan niitä, vaikka oli tollaset keltaset magneetti-suorakulmat apuna.

Vielä lähempää hitsauskohdasta.

Ja toinen puoli.

Ihan lähilähikuvaa en ottanut, ei ollut ihan sen arvoinen suoritus, että semmoista voisi jakaa muille. Joskus takavuosina jotain oon hitsannut, mutta siitä tosiaan on niin kauan, että voisi jopa sanoa, että suhteellisen ensikertalaiselta hitsaus sujui yllättävän hyvin.

Siinä se sitte, kaik yhes koos.

Ritilät on 10mm putkea, ja oisin toivonut, että niitä ois ollut enemmän. Joku ehkä oli unohtanut tilata kymppimillin putkea, kun loppui kesken. Enkä sit halunnut tuota 16 millistä jatkeeksi. Kyl kengät tuossakin pysyy ja ryhmänvastaavamme kun kävi moikkaamassa meitä, tuumas, että varsin hyvä naisihmisen korkkariteline. Joo-o, niinhän se, mutta kun en taida yksiäkään korkkareita omistaa…pitäskös hankkia, ihan tätä varten?

Kenkäteline on nyt tosiaan maalia vaille valmis ja maalauspuuhiin taidan päästä vasta hiukan myöhemmin. Koululla kun ei spray-maaleja ole ja ajattelin jossain kohtaa mennä Biltemasta hakeen metallihohtoviolettia, niin taidan saman tien maalata telineen kotona. Kankaanpäässä kun ei ole Biltemaa, tai en ole ainakaan nähnyt.

No mutta, metallikurssiin kuuluu emalointikin, ja kuparipellistä leikkasin emalointia varten muutaman palasen.

Suorakaidetta, pyöreähköä ja neliöitä.

Näin jo heti alussa, että suorakaiteen malliseen sopisi hienosti Metodisti-logo eli risti ja liekki. Ei ku tuumasta toimeen!

Kuparilaatta puhdistettiin ensin Sinolilla, minkä jälkeen sudittiin laventeliöljyä laatan päälle.

laventeliöljyä.

Sormin ei saa enää laattaan koskea, ettei tule epäpuhtauksia. Laventeliöljyn päälle siroteltiin emalointiväri siivilän läpi mahdollisimman tasaiseksi pinnaksi ja ohuen lastan avulla laatta asetellaan polttotelineen päälle ja häkkyrä laitetaan reilu 800-asteiseen uuniin kahdeksi minuutiksi. Sen jälkeen työ otetaan uunista, annetaan jäähtyä ja työ on valmis, ellei halua jatkotyöstää (tehdä uusia emalointikertoja).

Opac-jauhe, vaaleansininen.

Emalointiuuni.

Lämpömittari. Poppaa!

Opac-jauheella pohja valkeaksi.

Liekin siivilöin ensin sabluunan avulla ja laitoin uuniin.

Heti uunista tullessaan liekki oli hyvin musta.

Jäähdyttyään liekin väri tuli takaisin punaiseksi.

Seuraavaksi tein ristin samalla tavalla, eli sabluunan avulla siivilöin mustan Opac-jauheen laatan päälle ja työ meni taas kahdeksi minuutiksi uuniin. Tässä valmis laatta.

Vaaleansinisellä Opac-jauheella kuorrutetut laatat.

Punaisella Opacilla.

Opacista puhun siksi, kun se on toinen koulussamme käytetyistä emalointijauheista. Toinen taas on Transparent, mikä on enemmän läpikuultavaa, kun Opac taas on peittävä.

Valmiit työt ja polttoteline, jossa on vielä kuuma punainen laatta. Aika hailakat tuli. Keskimmäisessä muuten on kahta eri violettia, oisi saanut olla enemmän.

Emalointi oli ihan mukavaa puuhaa, harmi vain, että emalointijauheet ovat kalliita, eikä ihan tavan kotiuunissa emalointia voi tehdä.

***********************

Punonnasta sen verran, että edellisessä postauksessa oleva tuohipunos on nimeltään kumihimo (hahhah!) ja tässä sen ohje:

Ei se kovin vaikeaa ole, kunhan tekniikan oppii.

Kumihimonhan voi tehdä tuohesta ja oljesta, miksei myös muistakin nauhamaisista jutuista. Monien taitosten johdosta materiaalia kuluu paljon!

********************************************

Torstai-ehtoona tein iltapalaksi vielä rottinkikorin, hieman erilaisemman kuin aiemmin olen tehnyt.

Kruunu.

On siinä kruunussa pohjakin, tietysti, eihän se muuten kori olisi.

Ja viikon perinteinen Promarker-päivitys. Eilen torstaina haettiin kyliltä Postista mulle saapunut lähetys. Ihanaa, uudet Promarkerini!

Blush, Bright Green & Purple.

Ja viime viikonloppuna kotona tein vielä kukkapiirroksia.

Kevään kunniaksi krookuksia.

Lähifoto. Tuohon on käytetty kahta eri sävyä, Orchidia sekä Cool Aquaa.

Kirsikankukkia.

Tän viikonlopun ohjelmistoon kuuluu koiran kans leikkimisen, isännän hellimisen ja yleisen laiskottelun lisäksi kahvipussiaskartelu. Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin päätän viikottaisen raporttini tähän! Aurinkoista viikonloppua!!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *